5. Overlijdensrisicoverzekering

5.1 Wat is een overlijdensrisicoverzekering en waarvoor heb je deze nodig?
Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er voor dat bij overlijden uw nabestaanden niet in grote financiële problemen komen. Stel dat u de kostwinner bent en u komt te overlijden, dan zit uw partner met alle kosten opgescheept. En die zijn vaak moeilijk alleen te dragen.
Je moet dan denken aan de hypotheek of huurkosten, geld voor de kinderopvang en al uw overige gezinsuitgaven. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorgt u dat er in zo'n situatie geld vrijkomt om deze kosten op te vangen. Daardoor heeft u meer zekerheid dat de nabestaanden op financieel gebied hetzelfde leven kunnen blijven leiden.

5.2 Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verplicht en wanneer niet?
Of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is, hangt af van de situatie. Als u een huis koopt is het vaak wel verplicht. De bank stelt dan de voorwaarde dat u de overlijdensrisicoverzekering aan uw hypotheek koppelt. Dat wordt ook wel 'verpanden' genoemd. Op die manier heeft de bank zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afgelost als u komt te overlijden. Na overlijden gaat het geldbedrag van uw overlijdensrisicoverzekering meteen naar de bank.

Een overlijdensrisicoverzekering voor uw partner is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Als u komt te overlijden, wordt uw partner mogelijk opgescheept met hoge kosten die u anders deelden. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voorkomt u deze vervelende situatie.

Bent u gescheiden of gaat u scheiden en heeft u kinderen? Wellicht heeft u dan afgesproken dat u of uw ex-partner alimentatie betaalt. Als u alimentatie betaalt en u overlijdt, ontvangt uw ex-partner geen alimentatie meer. Deze kosten zijn dan op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering. Ook dit is niet verplicht, maar kan wel een hoop ellende voorkomen.

5.3 De term 'en-bloc clausule' bij uw overlijdensrisicoverzekering
Bij het vergelijken of afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering komt u mogelijk de term 'en-bloc clausule' tegen. Een ingewikkelde term, maar wel belangrijk om te weten wat het inhoudt. Dit betekent namelijk dat een verzekeraar het recht heeft om voor alle polissen en klanten tegelijkertijd de premies te verhogen of de polisvoorwaarden te wijzigen. Dit mogen ze wel alleen doen bij zeer bijzondere bedrijfsomstandigheden, bijvoorbeeld bij een dreigend faillissement. Niet alle verzekeraars hebben deze clausule. Zij moeten de premie en poliswaarden gedurende de looptijd altijd gelijk houden.

5.4 Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering keren beide uit bij het overlijden, maar zijn voor de rest verschillende verzekeringen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af voor uw nabestaanden, zodat zij niet in financiële problemen komen wanneer uw inkomen wegvalt. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van uw begrafenis of crematie. Deze verzekering loopt levenslang, dus die keert altijd uit als u komt te overlijden.

5.5 Kun je makkelijk overstappen naar een andere verzekeraar?
In veel gevallen is dit mogelijk. Een overlijdensrisicoverzekering kunt u opzeggen per premievervaldatum. Betaalt u voor uw huidige overlijdensrisicoverzekering de premie per maand, dat is het waarschijnlijk ook mogelijk om per maand op te zeggen. Bij een verzekeraar waar u jaarlijks premie betaalt, is dit meestal ook mogelijk. Alleen zit u dan wellicht wat langer vast aan de oude overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig dat u eerst bij de nieuwe maatschappij (medisch) geaccepteerd bent, voordat u de oude polis opzegt. Dit om te voorkomen dat u een periode onverzekerd bent.

Als uw overlijdensrisicoverzekering verpand is aan uw hypotheekverstrekker, is dit niet zomaar mogelijk. Dit wil zeggen dat uw hypotheekverstrekker het verzekerde bedrag uitkeert als u komt te overlijden. Wanneer dit het geval is, moet u bij uw geldverstrekker navragen of het mogelijk is om over te stappen naar een andere overlijdensrisicoverzekeraar.

5.6 Het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen
De concurrentie op de markt van overlijdensrisicoverzekeringen is flink toegenomen. Er zijn steeds meer aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen en ook het aantal vergelijkingssites is groeiende. Door de heftige concurrentie zijn de premies de afgelopen jaren ongeveer 50% gedaald. Het is daarom verstandig om mogelijkheden te vergelijken voordat u een definitieve keuze maakt. Op basis van een aantal persoonlijk kenmerken wordt dan uitgezocht welke overlijdensrisicoverzekering het best bij uw situatie past.
U kunt hier een vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen maken.

Independer logo 200

Terug naar inhoudsopgave Uitvaart verzekeren

Terug naar inhoudsopgave Uitvaart encyclopedie

 

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.